Na een brainstormsessie samen met Ewout Eleveld en Sjef Verbruggen van Bistro LOF werd het duidelijk dat het een fris zomers biertje met tropische invloeden moest worden. Van het eerste brouwsel met verschillende toevoegingen stak het biertje met Mango en Kampot peper er bovenuit. De wens van Ewout was om er nog iets meer citrus in te verwerken en dat hebben we met citroengras en verse citroensap gedaan. Uiteindelijk is dit het LOF Blond geworden met citroengras, Kampot peper en een touch van mango.
Proef hem nu op het terras bij Bistro Lof in Leesrsum of bestel hem in een doosje van 6 via onze KwartierBier website.
1 Comment
Het idee bestond al langer om bier te brouwen met koffiebonen in de hoofdrol, toen we per toeval stuitten op Little Roastery uit Amersfoort. Ook zij bezorgen hun product aan huis mét een leuk handgeschreven briefje. Met een proefbrouwsel op zak, gingen we op bezoek bij Maud en Gijs van Little Roastery. Na een leuke avond vol koffie en bier hadden we een idee wat het moest worden, niet een stout of een ander zwaar biertje, maar een mooi licht doordrinkbaar (zomers) bier. Zo is de Berkel ontstaan. Een bier met koffie in de hoofdrol, een aromatisch fruitig bier met een rokerige bittere afdronk en een laag alcohol percentage van 3,6%. Gerbrant woont momenteel in de Berkelstraat en Gijs van Little Roastery heeft er gewoond, dus een naam was snel bedacht.
Bestel het cadeau pakket (mooie doos met jutte) met Berkel, een glas en 500 g Little Roastery Colombia bonen en omschrijving nu via onze website. Eindelijk is het mogelijk om je Kwartierbiertje in een mooi bijbehorend glas te serveren. De glazen zijn vers van de pers, bestel ze via onze site. Proost!
![]() KwartierBier en Patisserie van Gent recyclen elkaars producten en maken Bierbrood en Broodbier. De zomer stond voor Dimitri Grossouw en Gerbrant Brugman van KwartierBier in het teken van oud brood. De bierbrouwerij uit het Soesterkwartier maakte met het brood van Patisserie van Gent de Bread India Pale Ale (BIPA). In zijn plaats maakt Jeff van Gent nu van de gebruikte gist van de BIPA het “bier speltbrood”. “het is een stevig brood met roggebroodachtig karakter met frisse tinten van de desem”, aldus Jeff van Gent Het bier is gebotteld en te koop en het brood is sinds deze week verkrijgbaar bij van Gent. Bierbrood en broodbier Bier maken van oud brood en brood maken van gebruikt biergist. Zowel KwartierBier als van Gent Patisserie vond het zonde dat mooie ingrediënten en producten worden weggegooid. Met de BIPA en het bier speltbrood is de cirkel van brood en bier rond. Gerbrant Brugman, brouwer van Kwartierbier: “het idee van bier maken van brood is niet nieuw, dat deden de oude Egyptenaren 5000 jaar geleden al. Het bleek destijds al een goed idee want het brood geeft een fijne smaak aan het bier. Daarbij is het natuurlijk een mooie manier om efficiënt met voedsel om te gaan” Productieproces Het oude brood is gemalen tot kruim en wordt samen met de mouten door KwartierBier in het bierproces gebruikt. Het resultaat is de Bread India Pale Ale de BIPA. Het is een hoppig bier met een romige afdronk. Bij dit brouwproces gebruikt KwartierBier gist. Naast de gemoute granen is ook de gist een ingrediënt die zowel de bakker als de brouwer gebruikt. De brouwer gebruikt de gist om alcohol (en smaak en geurstoffen) te produceren. De bakker gebruikt de gist om CO2 (en smaak en geurstoffen) te produceren, het laten rijzen en luchtig brood te kunnen maken. De gist met de hopsmaken er nog aan zijn gebruikt voor een Speltbrood, het bierspeltbrood. Dit is een brood van groenespelt met een natuurlijke desem van het biergist. Soesterkwartierse samenwerking Beide ondernemers zitten in Amersfoort in het Soesterkwartier en proberen zoveel mogelijk met lokale partners te werken. Zo was er ook al de Koppelbox waarbij verschillende ondernemers een product in de box deden. In een uitverkocht Rockcity werd afgelopen zaterdag de Amersfoortse Brouwerijen Dag (ABD) gehouden. Kwartierbier was naast Rockcity, het Mirakel, Oerbron, Katuin en de Drie ringen ook van de partij. We hebben hier de Noordewier en de Spaarne met een beschrijving aan de tafels geschonken. Het was wat ons betreft een succes!
Afgelopen zaterdag hebben we ons nieuwe witbier Spaarne in doosjes gepakt en is vanaf heden verkrijgbaar via onze site. De omschrijving en bestellen van het bier kan op de pagina Bier Verkoop op deze site. Het witbier is gebrouwen met kiwi's uit het Soesterkwartier en wel van Mirjam en Erik uit de Spaarnestraat.
Vanaf 7 september j.l. is onze eigen Kwartierbier brouwerij geopend in het Soesterkwartier te Amersfoort. We brouwen hier 125 liter per brouwsel en gaan rond de 10x per jaar brouwen. Het eerste bier, Noordewier, uit de brouwerij kan al besteld worden.
Blijf nu van alles op de hoogte omtrent Kwartierbier via Instagram. We posten foto's vanuit de brouwerij, tijdens bottelen, proeverijen en als we bier in de verkoop doen. Tot op Instgram!
Op zondag 9 september a.s. staat KwartierBier met een Vlierbier proeverij bij de officiële onthulling van de muurschildering van Daniël van de Haterd. Onder het genot van het Vlierbier kunnen betrokkenen, omwonenden en geïnteresseerden de finishing touch van het enorme kunstwerk aanschouwen.
Tijdens deze opening zullen we ook de bekende doosjes met 6 flesjes Vlierbier, beschrijving en gratis viltjes verkopen. ZONDAG 9 SEPTEMBER | 14.30 - 15.30 UUR SOESTERWEG 333 / 334, WAGENWERKPLAATS (de enorme muur naast Per Expressie en DLC) Meer info over de onthulling: https://fasade.nl/nieuws/artikel/124673616/muurschildering-wordt-onthuld |
KwartierBierKwartierBier wordt gebrouwen door 2 bevlogen bierbrouwers uit het Soesterkwartier in Amersfoort. Archives
June 2022
Categories |